Onze projecten

Project 1. Biggencastratie

In België worden gemiddeld 4 miljoen biggen per jaar gecastreerd. Hierbij snijdt men in het scrotum om vervolgens de zaadstrengen en bloedbanen door te snijden, en de teelballen te verwijderen. Deze castraties gebeuren systematisch omdat 0,8 % tot 1,8 % van het varkensvlees van niet-gecastreerde varkens (beren) een slechte geur heeft (berengeur genoemd). 

Er bestaan echter alternatieve methodes om deze berengeur te vermijden zonder de biggen chirurgisch te castreren. Zo kunnen varkens worden gevaccineerd tegen berengeur of kan men berengeur detecteren in het slachthuis zodat het niet bij de consument komt. De meerkost voor de veehouder is beperkt.

Harrison Collectief streeft dan ook naar een verbod op chirurgische biggencastratie. Als eerste stap vechten we de Belgische wetgeving aan die varkenshouders toestaat om zelf biggen te castreren (met name het koninklijk besluit van 19 april 2023). Zolang castratie toegelaten blijft, moet dit volgens ons worden uitgevoerd door dierenartsen, onder algehele verdoving en met analgesie. Alleen dierenartsen kunnen immers garanderen dat de castratie gebeurt op een correcte wijze en met zo min mogelijk leed voor de biggen. Bovendien dringen wij erop aan dat de overheid meer controles uitvoert op de juiste uitvoering van biggencastraties en strenger optreedt bij overtredingen. 

Project 2.
Kippenvangen

De gangbare methode die pluimveebedrijven (in het specifiek vangbedrijven) hanteren om kippen bij de poten te vangen voordat ze op transport worden gezet, veroorzaakt onnodig lijden bij de kippen. Doordat ze in bosjes bij elkaar worden geraapt lopen ze vaak botbreuken op en overleven ze soms niet eens het transport. Deze vangmethode is eigenlijk in overtreding van de Europese Transportverordening, maar hier wordt niet op gehandhaafd. Bovendien is er een alternatieve vangmethode (rechtop vangen) voorhanden. 

De Nederlandse organisatie ‘Wakker Dier’ heeft in Nederland een handhavingsverzoek ingediend tegen de praktijk van het vangen van kippen bij de poten. Uiteindelijk is hier voor de Rechtbank van Rotterdam uitspraak over gedaan, die het standpunt van Wakker Dier bevestigt. De methode is inderdaad een overtreding van Europese regelgeving. Nu zoekt Wakker Dier naar organisaties in andere Europese landen die een gelijkaardige zaak willen opzetten, in de hoop de praktijk in alle Europese landen tot een einde te brengen. 

Het Harrison Collectief streeft ernaar om de dieronvriendelijke praktijk van het kippenvangen tot een einde te brengen, en bij te dragen aan de switch richting de alternatieve vangmethode van het rechtop vangen. 

Het project Kippenvangen kan een grote impact hebben voor dieren in de productie-industrie op de korte zowel als lange termijn. Op de korte termijn kan het een einde maken aan een dieronvriendelijke praktijk die dagelijks duizenden kippen leed veroorzaakt. Op de lange termijn kan deze zaak een precedent scheppen voor gelijkaardige zaken in andere Europese landen. De impact hiervan is dus mogelijk internationaal. 

Het project sluit nauw aan bij de missie & visie van het Harrison Collectief, aangezien het tot doel heeft om productiedieren een waardiger leven te geven en de kwaliteit van de regelgeving inzake productiedieren te verbeteren. Het is opmerkelijk dat een praktijk die illegaal is op basis van Europees recht, nog steeds gangbaar is.

Project 3.
Stalbranden

In België komen elk jaar duizenden dieren om bij stalbranden. Gemiddeld was er in België de afgelopen jaren elke drie weken een stalbrand waarbij dieren levend verbrandden of stikten in de rook. In Vlaanderen wordt dit al bijna 15 jaar aangeklaagd, en zijn er meerdere parlementaire vragen over gesteld, zonder dat er ook maar iets aan gebeurt. De brandveiligheid is de afgelopen jaren eerder verslechterd dan verbeterd. Desondanks, heeft de Vlaamse Overheid nog geen enkele actie ondernomen om de brandveiligheid van dieren in megastallen te bevorderen. 

Dit project van Het Harrison Collectief heeft als doel om de Vlaamse Overheid ertoe aan te zetten een daadkrachtig beleid uit te werken dat gericht is op het voorkomen van stalbranden. We nemen hierbij een voorbeeld aan Nederland, waar er de voorbije jaren al tal van beleidsinitiatieven werden genomen om stalbranden tegen te gaan.  

Photo by Italo Melo on Pexels.com

Onze projecten worden mede mogelijk gemaakt door fondsen van:

We thank EA Funds and Fonds Gezonde Lucht for helping to make our projects possible.